Większość osób będących na diecie ketogenicznej nie odczuwa chęci na słodkie. U nas w domu dla urozmaicenia raz na jakiś czas pojawia się coś keto słodkiego. Tym razem przygotowałam szybkie keto babeczki, które pieczemy w mikrofalówce. Przepis jest mój autorski. 🙂
Zostało mi trochę mąki z orzechów laskowych, którą chciałam wykorzystać, a dla złamania smaku dodałam liofilizowanej maliny. Babeczki wyszły puszyste i wilgotne w środku – szybko zniknęły. 😉
Składniki na 3 szt.
- 40 g mąki z orzechów laskowych
- 80 g mąki migdałowej
- 1 jajko
- 30 ml napoju migdałowego bez cukru
- 5 g proszku do pieczenia
- 15-20 g erytrytolu
- 5 g liofilizowanych malin
Przygotowanie
W misce mieszam wszystkie składniki widelcem, aż powstanie gęsta masa – ciasto na babeczki. Dzielę powstałą masę na 3 równe porcje i przekładam ciasto do papilotek na muffinki (ja użyłam papierowych). Wstawiam muffinki do mikrofalówki na 90 sekund (tryb auto). Gotowe!
Najlepiej odczekać, aż wystygną zanim je zjecie 😉 Przed podaniem można dodatkowo przypruszyć pudrem z erytrytolu.