Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu deser nie tylko zaspokoi chęć na słodkie, ale i napełni żołądek wywołując uczucie sytości.
1 porcja
//Dla wersji z truskawkami:
462 kcal
B: 6,8 W: 12,7 T: 79,9
//Dla wersji z borówkami:
563 kcal
B: 7,4 W: 23,8 T: 79,7
//Dla wersji z malinami:
461 kcal
B: 7,1 W: 12,5 T: 79,9
⏳ Czas przygotowania: 5 min
Do przygotowania wystarczy:
– 100 g serka mascarpone
– 100 g śmietanki kremówki 36%
– 50 g, czyli 4 truskawki lub garść borówek lub malin
– 2 kostki (8,9 g) gorzkiej czekolady 80%,
– opcjonalnie: 1-2 łyżeczki erytrytolu
Przygotowanie:
➡️ Do wysokiego naczynia wlewam kremówkę i ubijamiam ja mikserem do sztywności. Dodaję mascarpone i ewentualnie erytrytol i ponownie mieszam mikserem, do powstania jednolitej masy.
Przekładam krem do salaterki.
➡️ Czekoladę w temperaturze pokojowej tnę nożem na małe kawałki.
➡️ Umyte truskawki pozbawione szypułek przecinam na pół.
➡️ Dekoruję krem w miseczce owocami i czekoladą. Teraz można już tylko zjeść ze smakiem. ?