Prawie każdy będący na diecie ketogenicznej prędzej czy później zatęskni za pieczywem. Najlepiej przygotować je samemu, w myśl zasady „wiem co jem”. Jest wiele przepisów na kto bułki, ale wszystkie, na które do tej pory trafiłam miały w składzie mozzarellę lub babkę płesznika o charakterystycznym smaku, którą nie każdy lubi. Te bułki są inne, ponieważ nie znajdziecie w nich powyższych składników.
1 bułka ma tylko 1,7 g węglowodanów, więc warto skusić się na jej przygotowanie.
Składniki na 4 porcje.
1 porcja to 105 g (waga przed upieczeniem), czyli 175 kcal
*** B 12.8 T 13,0 W 1,7 ***
SKŁADNIKI
? 60 g ekologiczna mąka lniana
? 150 g mleczko kokosowe (górna warstwa z puszki)
? 3 szt. jajka L
? 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
? opcjonalnie: 1 płaska łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE
? Wszystkie składniki mieszam razem w misce i odstawiam do napęcznienia przez 10-15 min.
?Na płaską blachę kładę papier do pieczenia.
? Gdy ciasto zgęstnieje tak, żeby dało się je formować, dzielę je na 4 równe porcje.
? Każdą porcję formuję w kulkę i lekko spłaszczam przy układaniu na blaszce.
? Piekę 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, z termoobiegiem.
? Po upieczeniu wyciągam bułki do wystudzenia na 10 min. Można jeść jak są prosto z pieca.
Gotowe!