fbpx
KETO KREMOWY KURCZAK PO TOSKAŃSKU

KREMOWY KURCZAK PO TOSKAŃSKU

Niesamowicie pyszny i sycący keto obiad, a do tego prosty w przygotowaniu. Idealny, gdy jecie tylko dwa posiłki, bo ma 1003 kalorie w jednej porcji!

Poniższy przepis jest na 2 porcje.
🍽️ 1 porcja to 1003 kcal
*** B 72,4 T 73,2 W 8,4 ***

KETO KREMOWY KURCZAK PO TOSKAŃSKU
Kremowy keto kurczak po toskańsku

Składniki:

🔹 500 g filetu z kurczaka
🔹 200 g śmietanki 36%
🔹 100 g tartego sera mozzarella
🔹 100 g szpinaku baby
🔹 150 g pomidorków koktajlowych
🔹 30 g białej cebuli
🔹 1 ząbek czosnku
🔹 przyprawy: zioła prowansalskie, słodka papryka, sól

Przygotowanie:

  1. Piersi z kurczaka filetuję na dwie cieńsze części. Obsypuję solą, ziołami, papryką i smażę z obu stron na smalcu.
  2. Po usmażeniu wyciągam filety i rozpuszczam na patelni dodatkowo masło.
  3. Dodaję pocięty w drobną kostkę czosnek i cebulę. Podsmażam aż cebula się zeszkli i dodaję pomidorki poprzecinane na połówki. Smażę przez 2 min i dolewam śmietanki.
  4. Następnie wsypuję mozzarellę i liście szpinaku. Podgrzewam całość przez około 5 min co jakiś czas mieszając, aż szpinak zrobi się miękki.
  5. Dodaję szczyptę soli do smaku i mieszam.
  6. Na koniec, dodaję kawałki kurczaka do sosu. odgrzewam 1-2 minuty, aby uzyskały podobną temperaturę do sosu.
  7. GOTOWE! Można podawać.
Scroll to Top