To, że kapusta kiszona świetnie komponuje się z tłustym mięsem wiemy nie od dziś. Będąc na diecie ketogenicznej często sięgamy po tłustsze kawałki mięsa, a jeżeli mielone wieprzowe, to najlepiej z łopatki.
Dobrze zrównoważyć mięsny posiłek dodatkiem warzyw i kapusta kiszona jest odpowiednim wyborem. Ma wiele wartości odżywczych, takich jak witaminy i minerały, w tym istotne dla osób na keto – magnez, potas, wapń i żelazo. Przygotowałam proste danie obiadowe z tych składników – wystarczy wymieszać i wstawić do piekarnika.
Pamiętajcie, aby kapusta była kiszona, nie kwaszona!
Składniki:
600 g mielonej łopatki wieprzowej
30 g łuski babki jajowatej
20 g smalcu
60 g cebuli
1 ząbek czosnku
1 jajko
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżeczka majeranku
1-2 łyżeczki soli
500 g kapusty kiszonej
140 ml wody
3 liście laurowe
8 ziarnek ziela angielskiego
1 płaska łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
- Cebulę kroję w drobną kostkę i smażę na roztopionym smalcu do zeszklenia. Pod koniec dodaję przeciśnięty przez praskę (ew. bardzo drobno posiekany) ząbek czosnku i podsmażam jeszcze przez minutę.
- Mielone wkładam do większej miski. Dodaję jajko, babkę jajowatą, musztardę, majeranek, sól i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Całość mieszam do połączenia składników i odstawiam na 4-5 min, żeby babka jajowata napęczniała. Ułatwi to formowanie klopsów.
- Nagrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza, grzanie góra i dół.
- Kapustę kiszoną odciskam z nadmiaru soku. Możecie ją jeszcze opłukać zimną wodą, to zmniejszy trochę jej kwasowość.
- Do naczynia żaroodpornego wkładam kapustę kiszoną i dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Mieszam i zalewam wodą.
- Po przygotowaniu kapusty, zabieram się za formowanie kulek z mięsa mielonego – mi wyszło 14 szt.
- Mięsne klopsiki układam na kapuście kiszonej i wkładam do piekarnika do zapieczenia na 45 min.
- Serwuję gorące w towarzystwie kapusty kiszonej. Smacznego!