fbpx

SZYBKIE MUFFINKI ORZECHOWO-MALINOWE

Większość osób będących na diecie ketogenicznej nie odczuwa chęci na słodkie. U nas w domu dla urozmaicenia raz na jakiś czas pojawia się coś keto słodkiego. Tym razem przygotowałam szybkie keto babeczki, które pieczemy w mikrofalówce. Przepis jest mój autorski. 🙂

Zostało mi trochę mąki z orzechów laskowych, którą chciałam wykorzystać, a dla złamania smaku dodałam liofilizowanej maliny. Babeczki wyszły puszyste i wilgotne w środku – szybko zniknęły. 😉

Keto muffinki orzechowo-malinowe

Składniki na 3 szt.

  • 40 g mąki z orzechów laskowych
  • 80 g mąki migdałowej
  • 1 jajko
  • 30 ml napoju migdałowego bez cukru
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 15-20 g erytrytolu
  • 5 g liofilizowanych malin

Przygotowanie

W misce mieszam wszystkie składniki widelcem, aż powstanie gęsta masa – ciasto na babeczki. Dzielę powstałą masę na 3 równe porcje i przekładam ciasto do papilotek na muffinki (ja użyłam papierowych). Wstawiam muffinki do mikrofalówki na 90 sekund (tryb auto). Gotowe!

Najlepiej odczekać, aż wystygną zanim je zjecie 😉 Przed podaniem można dodatkowo przypruszyć pudrem z erytrytolu.

Scroll to Top