Przepis dla wszystkich zabieganych, którzy mają czasem ochotę na coś słodkiego ? Spokojnie, nie ma tu ani grama cukru!
CHIA to takie niepozorne nasionko, które w swoim składzie skrywa wiele dobra m.in.: wit. A, C, E, ryboflawinę, niacynę, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.
Składniki na 2 porcje.
1 porcja to 348 kcal
*** B 6,3 T 32,4 W 10 ***
Składniki:
– 235 g mleczka kokosowego
– 40 g nasion chia
– 6 łyżek konfitury malinowej (z mojego przepisu)
Przygotowanie:
1. Do miski wlewam mleczko kokosowe, dosypuję nasiona chia i mieszam razem. Odstawiam na 15-20 min do napęcznienia.
2. Gdy pudding zgęstnieje, dzielę go na dwie części i przekładam do szklanych słoiczków. Na pudding kładę po 3 łyżki konfitury i gotowe.
Pudding w zamkniętym słoiczku można przechowywać 2-3 dni w lodówce.
PS. Najlepiej smakuje, gdy ma temperaturę pokojową.